Koi - parasiter

koi parasiter

Parasiter

De flesta koi-ägare råkar ut för parasiter och sjukdomar förr eller senare, tyvärr.

Man lär känna sina koi och dess personligheter relativt snabbt, och kan därmed upptäcka avvikande symptom om man är uppmärksam.
Desto tidigare desto bättre. Det man skall titta efter förutom uppenbara sår osv, är

  • Hoppande koi. Nej, de är inte glada.
  • Koi som ligger med bröstfenorna intill kroppen hela tiden.
  • Koi som håller sig där den lätt får syre, ovan luftsten eller vid vattenfall.
  • Koi som slutar äta.
  • Koi som stryker sig mot botten eller dammväggarna upprepade gånger.

Vi försöker sammanställa och beskriva de vanligaste parasiterna här.

Ett mikroskop krävs i de flesta fall för att säkerställa vilken parasit fiskarna har,
så att man kan medicinera med korrekt medicin.

Häller man bara i på måfå, så kan det få motsatt effekt på fiskarna och ytterligare sänka deras motståndskraft.

Gyrodactylus, eller skinnmask på svenska är en av de vanligaste som man råkar ut för. De är lätta att finna i ett mikroskop redan vid 40 eller 80 ggr förstoring.
De föder levande ungar, så de är relativt lätta att behandla och utrota med en enda dos av Flukasol, Fluke-M eler liknande.
Gyrodactylus

Dactylogyrus, eller gälmask på svenska är även de rätt vanliga. Även de är lätta att se och finna i ett mikroskop redan vid 40 eller 80 ggr förstoring.
Till skillnad från skinnmasken så lägger de ägg, och kläckningstiden för dem skiljer på temperaturen i dammen så en andra dos av medicin kan behövas.
Dactylogyrus

Trichodina, är en fin liten rackare. Ser ut lite som en sågklinga till en cirkelsåg när den ligger platt, se bild överst på denna sidan. 100 ggr förstoring kan man se dem i, och ännu tydligare i 400 ggr.
Oftast räcker det med en behandling mot dem, med till exempel FMG eller Potassium Permaganate.
Trichodina             Trichodina 2

Costia hör till de allra minsta, ses bäst i 400 ggr förstoring. Precis som med Trichodina så räcker det oftast med en behandling med FMG eller Potassium Permaganate.
Costia

White Spot. Ser mer ut som en geléklump som rör sig. Kan ibland blandas ihop med Chilodinella, men är större. White spot är en av dem man kan se direkt på en koi om den har parasiten på sig. På koi med svart färg, kan det se ut som små salt-korn. När de har ätit klart på fisken, och blivit vuxna så släpper de taget om sin värd och faller till botten av dammen där de förökar sig. De nya måste finna en ny värd inom 24 timmar annars dör de. White spot måste behandlas 2 gånger för att döda alla stadier.
White Spot

Chilodinella. Den är lik white spot men mindre. Rund eller hjärtformad med små ”bubblor” inuti. Detta är den stora koi-dödaren på våren. Man blir glad över att sina koi överlevt vintern, och temperaturen ökar sakta. Sen en dag så är en eller flera koi döda. Mest aktiv i kallare vatten. Oftast räcker det med en behandling. Filmen visar i 400 ggr förstoring.
Chilodinella